Legfrissebb

EPS: A talajszerkezet javításának, a költségcsökkentés egyik titka

Egyre többen felismerik, hogy a talajélet helyreállítása jelentősen hozzájárul a termésbiztonság és a kívánatos mennyiségű terméshozam eléréséhez. A szakma abban is egyetért, hogy ebben a különböző baktériumtörzsek kulcsfontosságú szerepet játszanak.

Miért létfontosságúak a baktériumok?

A fenntartható mezőgazdasági szemléletű termelők számára fontos a talaj humusztartalma, a tápanyagok hasznosulásának javulása, a talaj szerkezete. Sokan nem tudják, hogy bizony ezek nagyrészt a talajban lévő baktériumok és azok anyagcsere termékeinek köszönhetők, és viszonylag egyszerűen élvezhetők a természetadta előnyök.

A baktériumok anyagcseréje rendkívül változatos képet mutat, ugyanis különböző anyagcseretermékeket (metabolitokat) állíthatnak elő:

  1. Intracellulárisan (sejten belül), azaz ezek a metabolitok a baktériumon belül maradnak. Többnyire ezek a saját működéséhez szükséges anyagok.
  2. Extracellulárisan (sejten kívül). Ezek azok a vegyületeket, amelyeket a baktérium a környezetébe választ ki.

Jelen bejegyzésben az extracellulárisan kiválasztott anyagcseretermékek közül szeretnék egyet kiemelni és jelentőségét bemutatni néhány pontban.

Mit is jelent: Extracelluláris poliszacharidok

Röviden EPS, igazából a talajszemcsék közötti „ragasztóanyagként” funkcionálnak, ezáltal nagymértékben hozzájárulnak a talajszerkezet javításához. Ha pedig javul a talajszerkezet, akkor annak számos előnye, haszna lehet, ami mellett nem érdemes elmenni.

Az EPS előnyei:

  • Véd a stressz ellen. Védi a baktériumot (közvetve a növényeket) a különböző stressz hatásoktól, pl. kiszáradástól. Gondoljunk csak a csapadékhiányos időszakokra.
  • Könnyebb kapcsolódás. Támogatja a baktériumok talajszemcsékhez, gyökerekhez, szármaradványokhoz történő kötődését, kolonizációját.
  • Kórokozók elleni védelem. A gyökért kolonizáló (gyökéren gyorsan felszaporodó) baktériumok esetében védi a növényt a fitopatogén kórokozóktól, egyfajta biofilmet képez a hajszálgyökereken.
  • Közvetlen talajjavítás. A talajszemcséket, mikroaggregátumokat stabilizálhatják, ezáltal javulhat a talajszerkezet, hozzájárulnak egy porózusabb, könnyebben művelhető talajszerkezet kialakulásához. Magyarul kevesebb üzemanyagköltség.

Megjegyzés: A talajaggregátumok meghatározzák a talaj fizikai és mechanikai állapotát (vízháztartás, levegőzöttség), amely nyilvánvalóan hatással van a növénytermesztésre, a csírázásra és a gyökér növekedésére.

Egy kedvezőbb szerkezetű talaj víz-, hő-, levegőgazdálkodása is optimálisabb lehet, ami jól jöhet - az utóbbi években jellemzően szélsőséges - időjárási viszontagságok ellen!

Tanulság

Nem minden baktériumtörzs képes kiválasztani az EPS-t! Ha baktériumtrágyázásba fogunk (márpedig érdemes), akkor olyan baktériumkészítményeket válaszunk, amelyek mikróbái bizonyítottan képesek előállítani az exopoliszacharidokat!

Máskülönben könnyen lehet, hogy búcsút inthetünk a fentebb sorolt előnyöknek, hasznoknak. A megfelelő baktériumkészítménnyel történő talajoltás hatására javulhat a talaj struktúrája és a mikrobiális aktivitása egyaránt.

Remélem, hogy hasznos volt ez a cikk, és igyekszem majd minél többféle oldalról bemutatni a bacik hasznosságát. Mikrobiológus szemmel kicsit más szemmel tekint az ember a növénytermesztésre, de a végcél közös.

A későbbiekben igyekszem hasznos tartalmakkal jelentkezni! Ha kérdésed van, akkor írd meg nyugodtan hozzászólásban!

Author image
Biotechnológus; Laborvezető (Phylazonit)