Legfrissebb

A fuzárium ismertetése, és a hatékony védekezés módjai

Hogyan védekezzünk eredményesen a fuzárium ellen? Sok mindent lehet hallani a fuzárium terjedéséről, az ellene irányuló helyes védekezésről, de úgyis a gyakorlat mutatja meg, kinek, mi hozza az eredményeket. A most következő cikkben a gyakorlatban bizonyított módszerekről lesz szó…

Rólam néhány szót

Szekeres Lajos vagyok, Polgárdiban gazdálkodom a családommal, mindemellett növényvédelmi szaktanácsadást végzek, mintegy 1000 hektáron. Köszönöm a Phylazonitnak a növényorvoslással kapcsolatos, szakmai a felkérést. Igyekszem minden hónapban egy rövid növényvédelmi áttekintést írni legjelentősebb szántóföldi kultúrákról. Mivel a cikk megírásának időpontjára a kapás kultúrák gyomszabályozása már nagyjából országszerte befejeződött, ezért nem ezzel fogunk kezdeni. Jövőre a vetések megkezdése előtt egy összefoglalót, akár több cikkből álló részt fogunk ennek a témának szentelni.

Mit érdemes tudni a fuzáriumról?

A fuzárium a gabonafélék egyik legsúlyosabb betegsége, mindenütt előfordul, ahol gabonát termesztenek. Több mint 15 fajt írtak le, de Magyarországon a Fusarium graminearum és a Fusarium culmorum fordul elő leggyakrabban. Ezen kórokozók az embere, állatra veszélyes toxinokat termelnek, melyek emésztőszervi és ivarszervi károsodást okoznak. A fuzáriózist okozó gombák gyengültségi kórokozók, életüknek csak bizonyos szakaszában válnak parazitává, főképpen akkor, ha a gazdanövény gyengültségi állapotba kerül.

fuzarium

A fuzárium kiváltó okai

Ezt az állapotot több dolog együttese is előidézheti, mint például:

  • Nem megfelelő tápanyag ellátás
  • Víznyomásos területrészek
  • Aszály okozta stressz.

A megelőzés módszerei

A korokozó általában a talajban, fertőzött növényi szármaradványokon maradhat fenn.
A gabonát minden fejlődési stádiumban fertőzi:

  • Csírakorban csírapusztulást okoz
  • A szárat fertőzve szár- és gyökérkorhadást idéz elő
  • A kalászt fertőzve kifehéredést okoz, valamint aszott szemeket érlel a növény.

A csírakori megbetegedés ellen a legmegfelelőbb védekezés az ellenőrzött forrásból származó csávázott vetőmag, amely a csávázásnak köszönhetően egyéb más betegségek ellen is véd.

Érdemes a csávázószert úgy megválasztani, hogy kontakt és szisztemikus hatóanyag is legyen benne.

Természetesen a fuzárózis terjedése ellen a legmegfelelőbb védekezés a vetésváltás. Kerülni kell azon kultúrák egymás után történő vetését, amely gazdanövénye a betegségnek. Ez csak a tankönyvben és az irodában kivitelezhető 100%-ban. Gyakran erőforduló eset, hogy a kukorica betakarítása után búzát vetnek a gazdálkodók, ami elősegíti a kórokozó terjedését. Mivel a betegség legfőbb forrása a talajban fennmaradó szármaradvány, ezért ezek megfelelő kezelése elengedhetetlen. Gyakran a szármaradványt maradéktalanul a talajba forgatjuk ekék segítségével, tapasztalatom alapján ez csak a gazdálkodó szemének megoldás, mivel az elforgatott szármaradványokon képes a korokozó szaporodni és újra fertőzni.

A megfelelő megoldás a szármaradványhoz nitrogén műtrágya keverése valamint cellulózbontó baktériumtörzsekkel történő kezelés.

Hogyan, ha már baj van

Ha esetlegesen minden igyekezetünk ellenére mégis bekövetkezik a baj, és a fertőzés megtörténik, akkor érdemes fungicides kezelést végezni a gabonatábláinkon.
Személy szerint még itt is a preventív védekezést részesítem előnyben. Ha tudom, hogy a fertőzés nagy valószínűséggel be fog következni,- mert a vetésváltás hajlamosít rá (kukorica után búza)-, akkor a területen a védekezést virágzás kezdetén végzem el.

A kalászhányás végén, és a virágzás kezdetén történő védekezés nagyon fontos, mivel ilyenkor érhetjük el a legnagyobb hatékonyságot.

Ha a védekezést már a tünetek megjelenésékor végezzük a hatékonysága mindig kisebb lesz.

Mikor melyik hatóanyagot válasszuk

A piacon rengeteg fungicid ígéri a megoldást. Természetesen ezek árfekvése nagyban eltérhet egymástól. Nem szeretnék belemenni, hogy melyik gyártó, melyik készítménye eredményes, és miért az a jó, és másik miért nem, ezért hatóanyagokat fogok felsorolni, amelyek eredményesek a fuzáriózis ellen. Később mindenki eldönti, hogy melyik gyártó készítményét használja. Természetesen a hatóanyagok közül is a legnagyobb hatékonysággal rendelkezőket fogom bemutatni.

  • A triazol csoportból érdemes választás lehet a ciprokonazol és a metkonazol tartalmú növényvédőszer.
  • Imidazol hatóanyag csoportból a prokloráz.
  • Morfolin származékok közül a fenpropimorfot kell kiemelni.
  • Karbendazimok közül a tiofanát-metilt ajánlanám a fuzáriózist megelőző kezelésekhez.

Természetesen a cikk elolvasása után érdemes tájékozódni az egyes növényvédő szerek árairól, és a technológiánkba legjobban beilleszthető fungicidet megvásárolni.

TIPP: Ha kalászhányásig védekeztünk már kétszer a gombás megbetegedések ellen, akkor érdemes csak a fuzárium ellen védekezni egy tiofanát-metillel, mivel rendkívül kedvező az árfekvése.

Figyelembe kell venni azt is, hogy egyes készítmények élelmezési várakozás ideje eltérhet, ezért figyelnünk kell a gabonánk érés dinamikájára is.

Hogyan tovább

Érdemes mindenkinek mérlegelnie, hogy milyen hatóanyagú készítménnyel védekezik, és az milyen módon emeli meg a termelési költségeit, mivel az egyes termőtájak termésátlagai között nagy eltérés van.

Ezért javaslom, hogy a választást minden esetben gazdasági számítások előzzék meg. Ugyanakkor, mivel a fuzárium fajok által termelt toxinok az emberre is veszélyesek, ezért egy gazdálkodó sem engedheti meg magának, hogy esetlegesen fertőzött tételt kínál eladásra.

Remélem, hogy hasznos volt ez a cikk. A jövőben igyekszem további növényvédelemmel kapcsolatos, gyakorlati, működő információkat átadni!

Te hogyan védekezel a fuzárium ellen? Van olyan módszer, amiről itt nem beszéltünk, de nálad bevált? Írd meg hozzászólásban!

Author image
Növényorvos