Legfrissebb

Permetezés kompromisszumok nélkül – Horsch LEEB permetezők

Mikor permetezzünk? Mit tehetünk, ha nagyon meleg van vagy fúj a szél? A növényvédelem nagyon fontos szerepet tölt be az egészséges növény, és a lehető legmagasabb termésátlag elérésének rögös útján. Azonban a permetezés sokkal összetettebb művelet, mint azt sokan gondolják.

Mikor permetezzünk

Alapul véve az optimális permetezési időszakot, amit a levegő hőmérséklet, a páratartalom és a szélsebess
ég tényezőivel – mint a legnagyobb befolyással bíró elemek – határozhatunk meg. A hőmérséklet optimális tartománya a 12-20 °C közötti intervallum, ugyanakkor 25 °C felett már abba kell hagyni a permetezést. A páratartalom esetében 60-80 % között beszélhetünk optimális állapotról és 40% alatt, valamint 95% felett szintén alkalmatlanok a körülmények a permetezéshez. Végül, de nem utolsó sorban a három meghatározó elem közül az elsodródás miatt a legnagyobb fejtörést a szélsebesség okozza, ami esetében 5 m/s feletti érték mellett válnak alkalmatlanná a viszonyok.

Mindezen értékeket összevetve, a legjobb alkalom a permetezésre:

  • 0:00 – 10:00
  • 18:00 – 23:59
    Ezek a periódusok szemmel láthatóan nem illeszkednek egy normál munkaszervezési rendbe. Továbbá permetezés közben a legnagyobb problémát az okozza mindenki számára, hogy vagy nagyon meleg van, vagy fúj a szél.

A technológia megoldása a permetezési nehézségekre

A Horsch és LEEB 2011-et követően új alapokra helyezte a közös munkát, és ennek köszönhetően közösfejlesztésű gépek gördülnek ki a gyártósorról. A váltást követő első nagy lépés volt a legújabb szórókeret vezérlés, amely a 2013-as Agritechnikán ezüstérmes lett, és az óta is számos díjat nyert. Érezhetően nagy hangsúlyt fektetnek a növényvédelem gépeinek fejlesztésére, figyelemmel kísérve a termelők, és a gyakorlat által támasztott, sokszor szigorú követelményeknek.

Az első vontatott permetezők GS típusjelzéssel kerültek piacra, majd a megjelenésüket követően nagy darabszámban került értékesítésre szerte a világon. A maga 6.000, 7.000 és 8.000 literes kapacitásával és magas szintű felszereltségével kivívta magának a felhasználók elégedettségét, és előkelő helyet foglalt el a vontatott permetezők egyre bővülő piacán. Az LT típus a GS „kistestvéreként” került a piacra, amely magában hordozza a korábbi évek tapasztalatait és fejlesztéseit.

Az LT típus hivatalos bemutatójára a 2015-ben megrendezett Agritechnica kiállításon került sor. Kapacitását tekintve 4.000, 5.000 és 6.000 literes tartályméretben érhető el, amelyet igény szerint számos opcióval egészíthetünk ki. Az LT széria gépei méretükben és felszereltségükben is igazodnak a kis és közepes gazdaságok által támasztott igényekhez, így kiegészítve a vontatott permetezők választékát.

Gyümölcsöző szövetség

A Horsch Leeb szórókeret szabályozása (Boom Control) lehetővé teszi a pontos és biztonságos szórókeret vezetést, úgy ahogy ez eddig még nem volt lehetséges. Ez az aktív szórókeret szabályozás egyedülálló, és alapköve az állományok kis szórásmagasságú permetezésének. A talajfelszín egyenetlenségeinek tökéletes követése, csak úgy lehetséges, ha a szóró keret mozgása teljesen független a permetező vázától. Ez által megvalósítható az optimális cseppméretű permetezés, alacsony elsodródási arány mellett. A szél és a hőség negatív hatásai minimalizálhatók.

Mit mutat a gyakorlat?

Kiindulási pont az elsodródás drasztikus csökkentésének az elérése volt. A Horsch saját légcsatornában folytatott kísérletei rámutattak arra, hogy a hagyományos 50 cm-es fúvókaosztással, max. 50 cm-re van a szóró keret a cél felülettől. Ebben az esetben egy 5m/s sebességű szélerősség mellett a kijuttatott permetlé közel 28%-a elsodródik, nem ér le a cél felületre. Azonban ha a permetezési távolságot lecsökkentjük 25 cm-re, akkor 98%-a a permetlének, fele akkora fúvókán keresztül, megérkezik a célfelületre.

A fenti információk ismeretében adott volt a feladat, le kell vinni a szórókeretet 25-30 cm-re a célfelülethez. Ezt a megállapítást kimondani könnyebb és gyorsabb volt, mint a fejlesztési oldalról ezt megvalósítani! A cél elérése érdekében a Horsch fejlesztő mérnökei szakítottak a hagyományos keret felfogatással, úgymond kidobták a szórókeretet csillapító rugókat és lengéscsillapítókat, majd ezek helyett egy teljesen új aktív csillapítást építettek a szóró keretbe.

A szórókeret ingaként van felfüggesztve, szabadon mozoghat, megpróbálja függetleníteni működését a hordozó vázrész mozgásaitól, azonban ha a szenzorok úgy kívánják, akkor a két levegős munkahenger működésbe lép, és azonnal stabilizálja a keretet.

A folyamat valós időben történik, mindössze 0,1 másodperc.

Ez idő alatt a számítógép kapja az információt, feldolgozza, kiadja az utasítást, és ezt a szeleptömb valamint a munkahengerek végre is hajtják. Az egész műveletet még egy giroszkóp is segíti. A valós idejű reakció eredményeként még dombos területen is megvalósítható a nagy sebességű, alacsony szórókeret magassággal végrehajtott permetezés.

Annak köszönhetően, hogy a szórókeretet rendkívül közel tudjuk tartani a célfelülethez, drasztikusan csökkentek az elsodródási, és az elpárolgási veszteségek.

Mennyi ideje van egy permetlécseppnek a penetrációig?

Egy permetlécsepp élettartama 0,5 - 3 másodperc, ez alatt az idő alatt, el kell jutnia a növényre és a fennmaradó idő áll rendelkezésre, hogy szétterüljön és felszívódjon a vegyszer. Magyarországi környezetben, ha nyáron nagyobb melegben permetezünk, és nagyobb távolságra vagyunk a célfelülettől, akkor a permetlécseppek egy rosszabb esetet figyelembe véve, mire leérnének, a növényre elpárolognak. Minél közelebb vagyunk az állományhoz, annál nagyobb hatásfokot érünk el a vegyszereinkkel az által, hogy biztonságosan felszívódhatnak, vagy beborítják a célfelületet.

Mennyi hatóanyag jut egy négyzetméterre?

Ha 1kg hatóanyagot juttatunk ki 1ha területre, akkor 0,1 g hatóanyag jut egy négyzetméterre. Ezt a mennyiséget kell úgy kijuttatni, hogy mind a növényre kerüljön, és ne sodorja el a szél.

A szórókereten ezért is találunk a fúvókák előtt egy alumínium lemezt, amellyel nemcsak a fúvókát védjük a sérülések ellen, hanem a szóráskép kialakulását is! Ugyanis, ha a légáram megbontja a kialakuló permetezési háromszöget a fúvóka tövénél, akkor már nem tudunk precízen permetezni. Azonban a permetlécseppek, amint elhagyták a „szoknyát”, elég nagy az energiájuk, hogy ne fújja el őket a szél, és megérkezzenek a cél felületre.

Hamarosan újabb típusokkal bővül a vontatott permetezők palettája, melyekről szintén érdemi módon igyekszünk majd beszámolni! Maradj velünk!

Author image
Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök